Het bedrijfHet systeem

De vakantieperiode is aangebroken en dat betekent: Legionella!

By 04/07/2023 No Comments
Legionella-tijdens-vakantieperiode

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte, ook wel bekend als legionellose, kan veroorzaken. De bacterie gedijt goed op stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius. Dit maakt waterleidingen in gebouwen en huizen, vooral die tijdens vakanties niet worden gebruikt, tot potentiële broedplaatsen voor de bacterie.

Tijdens de vakanties worden veel gebouwen tijdelijk verlaten. Dit betekent dat de watervoorzieningen en- gebruik voor langere tijd stilstaat. Stilstaand water in leidingen biedt een ideale omgeving voor de legionellabacterie om zich te vermenigvuldigen. Als mensen na hun vakantie terugkeren en water uit deze leidingen gebruiken, kunnen ze worden blootgesteld aan de bacterie door het inademen van verneveld water, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, variërend van milde griepachtige symptomen tot een levensbedreigende longontsteking.

Wat kun je hier zelf tegen doen?

  1. Spoel tijdens je vakantie alle waterpunten grondig door met heel koud of heel heet water. Je weet namelijk niet wanneer er is gespoeld in je accommodatie;
  2. Zorg ervoor dat er geen verneveling ontstaat of dat je de verneveling niet inademt;
  3. Spoel een minuut lang goed door;
  4. Na terugkomst: Bij thuiskomst is het belangrijk om opnieuw alle waterpunten grondig door te spoelen. Volg dezelfde procedure als voor vertrek: open alle kranen en laat het water gedurende enkele minuten stromen. Vergeet ook de douche, wastafels, toiletten en zelfs de tuinslang niet!

Het spoelen van waterleidingen voor, tijdens en na vakantie is een eenvoudige maar essentiële maatregel om de groei van legionellabacteriën te voorkomen. Door deze stappen te volgen, minimaliseer je het risico op legionellabesmetting en ernstige gezondheidsproblemen. Vergeet niet om ook andere preventieve maatregelen te nemen en regelmatig onderhoud aan je waterleidingen en verwarmingssystemen uit te voeren. Een goede voorbereiding en bewustzijn is cruciaal om een zorgeloze vakantie te garanderen.

4 juli 2023

Nog meer lezen?

Deelname FireSafety en Security Event 204 LogboekenOnline
31 januari 2024

FireSafety & Security EVENT 2024

Lees meer...
Tweestapsverificatie voor LogboekenOnline
27 november 2023

Heb jij Tweestapsverificatie al ingeschakelt?

Lees meer...
23 oktober 2023

Tips voor (brand)veilig versieren tijdens Halloween

Lees meer...